Live TV Warta Rakyat

30 January 2012

#PAS BUKAN PARTI ISLAM? : SIRI 1Brader just ingin berkongsi kepada readers semua mengenai pembacaan brader mengenai PAS.Jadi diharap dapat membantu readers semua dalam memahami perjalan parti politik yang sering dijolokkan sebagai sebuah parti Islam.Go!

Pertamanya pada zahirnya,PAS sebenarnya tidak menggambarkan ciri-ciri sebuah Jemaah Islam atau parti Islam,tetapi ia lebih bersifat sebagai sebuah parti politik.Lebih-lebih lagi bila ia diluluaskan pendaftarannya oleh kerajaan British selepas ditubuhkan pada 16 September 1951.

Ertinya kewujudan PAS turut direstui penjajah British atau dengan kata lain PAS turut 'diredhai' penjajah.Kemudian PAS telah didaftarkan sebagai sebuah organisasi pada 31 Mei 1955,nombor pendaftaran 733 (Pulau Pinang)

PAS satu-satunya pertubuhan atau parti politik Melayu yang ditibuhkan sebelum merdeka sesudah HIzbul Muslimin.Kenapa Hizbul Muslimin diharmkan dan PAS diizinkan bergerak?

Jawapannya ialah seperti mana kita faham bahawa penjajah ialah terdiri daripada kaum Yahudi dan Nasrani,mereka tidak akan berpuas hati denag umat Islam,selagi umat Islam tidak mengikut cara hidup mereka.Bila dilihat PAS boleh diperalatkan,British pun turut merestui PAS untuk bergerak sebagai sebuah parti politik.

Buktinya telah didedahkan oleh Allah dalam Al Quran maksudnya "Selama-lamanya orang Yahudi dan Nasrani itu tidak akan redha (senang hati) kepada kamu (umat Islam) hinggalah kamu mengikuti agama (cara hidup) mereka: (Surah Al Baqarah ayat 120)

Ertinya,orang Yahudi dan Nasrani (Kristian) selama-lamanya tidak senang hati terhadap mana-mana umat Islam,sama ada secara individu atau kumpulan (parti),selagi tidak mengikut jejak langkah mereka.

Jadi,mana-mana organisasi yang kononnya hendak memperjuangkan Islam,tetapi mendapat restu Yahudi dan Nasrani dan diberi permit (kebenaran) untuk bergerak,maka tandanya perjuangan mereka tidak boleh membawa cara hidup Islam tulen dan tidak mengamcan Yahudi dan Nasrani

Bersambung...

0 comments:

Post a Comment

Penulis tidak akan bertanggungjawab keatas komen yang menyalahi undang-undang.Ada komen,anda tanggung!Sebarang pertanyaan atau maklumat bolehlah menghubungi penulis di braderjai@gmail.com

RANDOM